Nyheter

Elevene spiste mat utgått på dato

Torsdag fikk elevene på Håvåsen servert gratis mat i storefri. Den velsmakende maten var laget av mat som var utgått på dato og gitt til skolen av et velvillig lokalt supermarked.

Skrevet av: Sara Mukic og Amila Babajic

Det var uvanlig lange køer i kantina for å smake på maten som elevene fra valgfaget «innsats for andre» hadde fått fra Coop Obs. Ettersom som matvarene var utgått på dato var de i utgangspunktet ment for kasting. I stedet havnet den på lunsjbordet på Håvåsen.

mat4

Av ingrediensene som var utgått på dato klarte valgfaget å forberede flere retter som de deretter delte ut til elevene. Hensikten med det var å vise at rettene er like gode som om de ikke hadde utgått på dato og at det er ingenting farlig hvis en vare har gått over utløpsdatoen.

mat3

Med Svein Inge Egeland som lærer har valgfaget også klart å lage middag og kose seg med gode kjøttboller, nudler og yoghurt. Senere kunne de forsyne seg med noen kokosboller, sjokoladekuler og drops. Alt det av mat som egentlig hadde blitt kastet!

mat2

Viktig påminnelse!

I 2015 kastet nordmenn 355 000 tonn mat som kunne vært spist, 61  prosent av dette ble kastet av norske forbrukere.  Forbrukerne kaster den største mengden mat. Vi er nødt til å tenke over hvor mye vi handler, bli flinkere til å bruke mat som er til overs, men også se hvilken holdbarhetsdato som settes.

Maten som havner på søppelhaugene, kunne mette alle sultne mennesker i verden.  Det tilsvarer en verdi på svimlende 20 milliarder kroner per år.

Kasting og svinn av mat vil si at man utslipper masse klimagasser som fører til forurensing.

I dag kaster vi masse mat fordi det er for mye fokus på utseendet til en vare, og det at vi ser på dato. «Best før» og «Siste forbruksdag» er ikke det samme. Varer som er merket «Best før» kan ha holdbarhet i måneder og år over dato og egg i flere måneder hvis de oppbevares kaldt. Mange ferskvarer merket «Siste forbruksdag», betyr at det er siste dagen varen kan overleve, men den kan også være bra noen dager over dato.

mat1

 

 

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s