Nyheter

Helse før nynorsk

Det er tøft å være ungdom i dag, med psykiske problemer, lav selvtillit, mange utfordringer og press fra alle kanter. Jeg synes at vi burde bytte ut nynorsken på skolen med et eget helsefag. Faget hadde vært viktig for å stå sterkere gjennom ungdomstida, og det er en god måte for å få rette opplysninger før det går gale.

 

Skrevet av: Katrine Grønås Kongshavn

 

I ca 125 år har ungdommer hatt norsk bokmål og norsk sidemål som skriftspråk på skolen. De fleste ungdommer er enige at vi ikke har bruk for nynorsk i framtida, og at vi egentlig bare kunne kutte ut hele faget. Og ja, hva er vitsen med å lære et språk du ikke har bruk for i framtida? Jeg foreslår et alternativ, et fag skolen kan prioritere foran nynorsk. Et mye viktigere fag, nemlig et eget helsefag.

bayan-doktor

Nynorsk, det har en nesten bare bruk for hvis man skal bli nynorsklærer, men et helsefag der du lærer om alt som har med helse å gjøre, det har du bruk for hele livet ditt. Da mener jeg hele livet ditt. Skal jeg være helt ærlig, så ser jeg ikke nytten med nynorsk, det er så mye nyttigere med et helsefag. Det kunne vært et fag der vi kunne snakke om temaer som er aktuelle i dag, et fag der elever kan få hjelp, få svar på spørsmål og gå litt tryggere videre i livet.

Et tema faget kunne ta opp er alt mulig press. Mote/kroppspress, press fra foreldre, press fra venner og lærere. Andre temaer som også hadde vært nyttige å ta opp er angst, mobbing, psykiske lidelser, depresjon, puberteten, sex og ansvar for din egen kropp, selvtillit, alkohol, sosiale medier og trening og kosthold. Alle de temaene er veldig viktige å ta opp, og viktige å få informasjon om. Det er temaer som angår oss gjennom hele livet. Og hvis en elev har noe med et tema som jeg har nevnt ovenfor, kanskje den eleven vil finne et svar eller få vekk en «bekymring», og få et svar på et spørsmål som de ikke tør å spørre om. For det går så utrolig mange spørsmål og tanker om mange av de temaene ovenfor i en ungdoms hode. Et eget helsefag kan hjelpe til en løsning hos noen for å bli kvitt noen av plagene og det kan være til stor hjelp.

I helsefaget trenger ikke eleven nødvendigvis å bli vurdert. Det hadde vært veldig greit om faget kunne være et muntlig fag der man kan snakke om ting, der du kan bli sett og hørt. Hvis en absolutt må ha vurdering i det faget går det jo å ha et ikke godkjent eller godkjent fag, eller at det er innleveringer der du skal fordype deg i ulike temaer.

Poenget med faget er at det skal hjelpe ungdommer for å få en enklere framtid. I tillegg er det ikke alle som tør å snakke med folk om ulike temaer som har med helse å gjøre, og ikke alle som blir henvist til en psykolog, og derfor kan helsefaget være til stor hjelp. Det kan hjelpe elevene mye i hverdagslivet og de kan se på framtiden på en lysere måte, og lære seg å leve akkurat her og nå i stedet for å streve med alle de ulike utfordringene som plager dem.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s