Nyheter

Vi lærer bedre av varm mat

Jeg har lyst at det skal bli sunn, billig og varm mat på skolen. Håvåsen skole har en kantine, men den brukes ikke så veldig mye. Når kantina er åpen selger de blant annet boller, muffins, saft og lignende saker. Jeg vil at de heller skal ha varm og sunn mat.

Håvåsen skole prøvde i noen år gi ut gratis frukt i spisetidene til hver klasse, men det stoppet de med. Det var det to grunner til. For det første var det at Haugesund kommune hadde dårlig økonomi, og for det andre ble det mye forsøpling i gangene. Det var mange elever som ikke kastet bosset i søppelet. De kastet det heller på hverandre eller bare lot det ligge rundt i gangene. Men hvis det for eksempel kan koste rundt 20 kr for maten så går ikke økonomien like dårlig som den gikk. Vi kan også ha noen ordenselever som går og rydder i gangene hvis det ligger søppel igjen. Det er bare bra for oss elever at vi rydder, fordi vi må venne oss til å rydde til vi blir eldre og skal flytte ut.

Forskere har forsket på at hvis vi spiser varm mat på skolen, lærer vi bedre enn hvis vi spiser kald mat. Undersøkelser viser også at en av sju elever kutter ut frokosten. Frokost er faktisk det viktigste måltidet. Hvis du glemmer frokosten presterer du ikke like bra på skolen og du får da dårligere karakterer som fører til dårligere utdanning. Av dem som kutter ut frokosten er det flereiendeklasseelever enn åttende og niende. Dette er mest sannsynlig fordi foreldrene syns de har blitt store nok til å passe på seg selv. Nesten hver dag ser jeg tiendeklassinger gå på butikken. Jeg ser ofte de kjøper boller og annet  usunt . Dette kan det bli en stopp på nå. Hvis vi får varm og fristende mat på skolen, kommer flere til å spise på skolen, enn å gå på meny eller Coop og kjøpe usunn mat.

Det er også et stress om morgenen å lage frokost selv. Det er jo mange foreldre som gjør det for oss, men de som gjør det selv må stå opp tidligere for å lage mat og da får de mindre søvn også, som tidligere sagt går utover karakterer og utdanning. Dette går også utover læringen på skolen. Jeg vil at det skal være likt for alle. Så hvis vi får varm mat på skolen blir det mer rettferdig. En lærer i Nord-Trøndelag observerte ekstra på elevene. Hun mente at det var tydelig at de elevene som var dårlig på å ta med mat på skolen var mye mer opplagte de dagene det var mat i kantina. Derfor lønner det seg å ha varm mat på skolen.

Jeg tror også at vi kommer til å bli mer sammensveiset gjenger hvis vi får kantinemat hver dag. Da kommer vi til å se og kanskje snakke til folk vi ikke vanligvis snakker med. Vi kommer også til å være gladere og ha mer energi. Du slipper også å haste med å spise maten, du kan bruke lengre tid, og kose deg med god, varm mat.

Jeg ser for meg at de som har valgfag lager og organiserer maten. Vi kan ha det sånn at åttende har en uke, så niende og tilslutt tiende, og sånn rullerer det. Valgfaget ”produksjon av varer og tjenester” lager maten, så står de i kantina og selger det. Jeg tror faktisk at de fleste elever hadde likt å gjøre det på denne måten.

Jeg har lyst til at det skal bli sunn og varm mat på skolen. Skolen kan kjøpe ”first Price” mat,  som vil bety fornuftige og rimeligere priser. Vi elever må bare skjerpe oss når det gjelder forsøpling, og hvis vi ikke klarer å holde det rent bør lærerne velge noen ordenselever som plukker søppelet i gangene. Vi lærer bedre av å spise varm mat og vi slipper å stå opp tidligere for å lage maten selv. Varm mat gjør dagen mye bedre!

BENEDICTE LUND STRAY, 8A

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s