Nyheter

Livsviktig sport prioriteres ikke!

 På ungdomsskolen har vi alt for lite svømming. Jeg mener at man ikke lærer nok om svømming på den lille perioden vi får utdelt. Mange barn og unge er ikke trygge i vann. Svømming er livsviktig, og man trenger det.

 

I 8. klasse har vi kun fått nesten tre timer tilsammen med svømmeundervisning. Dette var ikke engang hele timer, og de gikk for det meste til frilek. En tenker kanskje at «litt er vel bedre enn ingenting,» men hjelper denne lille mengden? Trolig så gjør den ikke det. Haraldshallen har stengt for publikum i skoletiden et par ganger i uka, så et alternativ kan vel være å låne den? En 8. klassing som aldri har lært å svømme skikkelig, vil ikke klare å lære det på den lille tiden vi får i bassenget. I 2013 ble det målt at bare 53% av femteklassingene i Norge kunne svømme 200 meter. Vi fikk noe mer svømming på barneskolen, heldigvis. Men om man ikke har fått mer trening i svømming siden det, er ikke resultatene blitt bedre når du står som 13-14 åring i 8. klasse og skal ha litt svømming på skolen. Stadig vekk ser vi at det også kommer innbyggere fra andre land. Det vil si at ikke alle barn  i Norge er oppvokst i et land langs kysten. Da kan det ikke tas som en selvfølge at alle kan svømme!

Svømming er en av ikke så veldig mange sporter som faktisk kan redde liv. «Plutselig er ikke svømming en lek. Havner man i vannet i en ulykke er gode svømmeferdigheter livsviktig», sier generalsekretær i Norges svømmeforbund, Bjørn Soleng. Dette har han absolutt rett i. Havner du i en slik ulykke kan det stå mellom liv og død, og sjansen er størst for det negative resultatet om du ikke kan svømme. Det kan være vanskelig å få lært seg å svømme om du aldri får opplæring i det i løpet av tiden du går på skolen. Mange mangler kanskje også tid og motivasjon til å melde seg på svømmekurs selv. Om du da får tilbudet i skoletiden, som del av fysisk aktivitet, er dette trolig mye lettere.

I  Haugesund har vi både en svømmeklubb og en triatlonklubb. Her trener både barn og voksne bort imot hver dag. Det vil si at svømming er en hobby for mange i byen vår. Hvorfor prioriterer ikke kommunen svømmeopplæring i skolen da? De tre timene vi fikk fordelt på tre uker, kan ikke ha vært nok til å lære å svømme, for de som ikke kunne det. Barn og unge skal ikke være nødt til å bruke fritiden sin på lovpålagt opplæring.

Det er altså alt for lite svømming på ungdomsskolen. Dette blir av en eller annen grunn ikke prioritert nok, selv om sporten både er livsviktig, og et ferdighetskrav i skolen.  Jeg forstår at økonomi kan være et problem, men kan ikke politikerne prioritere annerledes? Det finnes visse ting som er viktigere enn andre. Jeg håper på mer svømming i skolehverdagen. Vi fortjener da det!

 

Benedikte Indrehus, 8a april 2016

KILDER:

http://www.nrk.no/livsstil/halvparten-av-tiaringene-kan-svomme-1.11092030

Søkeord: Prosentandel barn som ikke kan svømme

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s