Leserinnlegg

Ja til leksefri

Lekser kan for mange være mye stress. Jeg synes selv det er veldig stress og jeg kan bruke flere timer i uka til skolearbeid hjemme. Etter at jeg begynte på Håvåsen har hverdagen min blitt helt forandret. Vi har fått lengre skoledager og flere treninger. Det gjør at jeg får mindre tid til lekser enn det jeg hadde før. Jeg mener at nå som vi har fått ny rektor kan vi se på situasjonen. Kanskje tiden er inne for litt forandring?

Skrevet av: Torben Brandt

Lekser kan ofte gi liten effekt. Dette understreker Trond Lind, leder av dysleksi i            Tromsø som også mener at lekser som oftest ikke blir gjennomført på den riktige måten. Mange elever sliter på skolen og en del av dem har også foreldre som ikke kan hjelpe. Jeg har selv ikke dette problemet, men jeg ser flere som kjenner seg godt igjen i akkurat dette. Da er hele poenget med lekser borte. Lærere kan gi mange lekser uten at de engang retter eller ser på dem. Rektor Patrik Johnsson, ved Norrevangsskolan i Karlshamn i Sverige har innført leksefri skole. Han er helt klar på at dette er den rette veien å gå. I perioden han hadde innført leksefri hadde resultatene vært oppsiktsvekkende. Karakterene var blitt bedre hos nesten samtlige av elevene. For meg ser jeg ikke grunnen til at dette ikke kan innføres hos oss. Med en slik positiv forandring, bør vi på Håvåsen absolutt se nærmere på dette og vurdere om dette er noe vi bør prøve.

Ofte blir det til at jeg sitter hjemme i ukedagene om ettermiddagen. Det er bare i helgene venner har tid til å møtes, og det kan i tillegg være at man må gjøre skolearbeid også da. Lekser kan være veldig stressende i seg selv, men det er bare en del av alt skolearbeidet hjemme. Prøver og tester må øves mye til hvis man vil ha et bra snitt. Treninger og kamper tar også mye av fritiden, og med tiden vi har igjen i ukedagene gjør vi lekser. Dette fører til at vi blir mindre sosiale og kommunikasjonen med venner foregår bare på nett. Det er fordi vi ikke «orker» å møte hverandre i alt stresset. Uten lekser kunne kanskje dette forandret seg.

For tiden er det i media et stort fokus på press. Det er ikke bare utseende og popularitet som mange føler på, men også skole, lekser og karakterer. «Sykt perfekt» er bare ett av flere tv-programmer som setter fokus på at unge føler et stort prestasjonskrav. Jeg synes det har blitt for mye alvor i livet og vi må gjøre noe med det. De ukene med mange prøver og tester blir det et krav om å gjøre lekser. Enten får du anmerkninger for ikke å ha gjort leksene eller får du mye mindre tid til øving til prøver. Hensikten med lekser er jo ikke å få dårligere karakterer eller anmerkninger, men å gi mer kunnskap.

Etter min mening burde vi kanskje ha prøvd et år uten lekser for å se om resultatene og karakterene hadde blitt bedre. Da hadde en løsning vært og bedømt om leksefri hadde vært bra eller ikke. Med leksefri hadde vi ungdommer senket skuldrene litt lenger ned fra den ellers veldig travle hverdagen. Uten lekser ville svaret blitt flere motiverte ungdommer og mindre krangling i hjemmene. Forskningen viser jo at lekser har ellers lite for seg.

 

http://buzzit.no/elevene-fikk-helt-leksefri-resultatet-var-karakterene-skjot-i-vaeret/

http://www.itromso.no/meninger/2015/10/25/Leksefri-skole-11727374.ece

Kategorier:Leserinnlegg, Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s