Nyheter

La oss velge selv!

Vi har hørt flere og flere diskusjoner om nynorsk og om det virkelig er nødvendig for dagens ungdom. Det har blitt diskutert både blant politikere, lærere og foreldre. Noen mener det er nok å lære bokmål, mens andre mener nynorsk er bra fordi det hjelper oss til å ta vare på den gamle kulturen. I denne artikkelen skal vi komme med eksempler på hvorfor nynorsk er viktig og hvorfor mange mener vi bare kan legge den delen av historien bak oss.

Skrevet av: Marie Steinsvåg og Helle Oddenes Styve

 Vi vil begynne med å trekke fram et argument, og det er at som et land, så blir Norge mer samlet om alle bruker samme skriftspråk. Alle kan jo klare å se at nå til dags har bare spørsmålet om nynorsk skapt oppstyr blant alle. Dessuten er det vi ungdommer som må slite oss i gjennom nynorsktentamener, som om ikke vi sliter nok med alt annet fra før av. Vi får enda flere prøver å øve på og enda flere lekser, som og vil si at vi har et ekstra fag der vi blir vurdert.

”Bare 10-15% i hele Norge har nynorsk som skriftmål, hvorfor i alle dager skal resten lære seg dette da? (…) Mener selvsagt ikke at nynorsken skal blir glemt helt fullstendig, bare at det skal bli fjernet som skriftlig og karaktergivende fag i skolen.” Dette skreiv Jonatan S. Bierach på adressa.no i januar 2012, og sa også at han vet nynorsk er en del av kulturarven og historien, ”men der kan han også fortsette å være!”

Motstandere av for eksempel Jonatan står på sitt og mener at å lære nynorsk på skolen er sunt. De sier at det gir deg større språkkunnskaper og at du kommer til å få bruk for det senere i livet. Nynorsk er i tillegg blitt tatt i bruk i massevis av bøker, aviser og på teater. Og visste du at over en halv million arbeidsplasser i Norge krever at du må kunne nynorsk? Dette er noe å ha i bakhodet, for vi regner med at du ikke vet i dag hvor du skal arbeide om 25 år.

Norge har tre offisielle skriftspråk, og to av disse lærer man på skolen. Norge er også et av de landene som lærer flest språk opp i gjennom årene på skolen. I løpet av et halvår på skolebenken blir elevene vurdert nok i de tre andre språkfagene vi har. Elever burde derfor få velge selv om de vil ha karakter i faget, fordi mange klarer seg bra i nynorsktimene og forstår det, mens andre sliter litt mer. Vi trenger ikke å lukke nynorsken helt ut, men lære om det innimellom slik som vi lærer om svensk og dansk.

Norskundervisningen blir ikke bedre ved å kutte ut nynorsk, og det blir ikke lettere å lære bokmål av den grunn. Det finnes heller ikke noen skikkelig forskning på om skolen blir lettere dersom nynorsk blir fjernet som et karaktergivende fag. Det eneste vi vet er at de i dag forsker på dette på NTNU i Trondheim.  

På bakgrunn av argumentene som har kommet fram i denne teksten så synes vi at det er kommet flest og best argumenter for å beholde nynorsken, men vi som er midt i nynorskopplæringen, er på mot-sida. Dette fordi vi vet hvor slitsomt og vanskelig det er å pugge verbendinger og substantiv. Så det vi synes hadde vært best, var om elever  kunne velge hva som er best for en selv, slik at skoledagen blir lettere.

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s