Nyheter

Skjønner elevenes frustrasjoner

«Vi vurderes i hjel» skrev to modige jenter fra Håvåsen på skolens egen nettavis. De fikk bred støtte for sine meninger. Saken har skap gode diskusjoner på lærerværelset og flere av skolens lærere mener at saken er både viktig og relevant.

Skrevet av: Jeanett Steinsland og Celine Steinsland

 

De fleste lærerne vi snakket med var enige i saken, og mener selv at det til tider kan være mye skolearbeid og vurderinger for elevene, spesielt på 10.-trinn siden de også har eksamen.

Celine Dahle og Maria Halvotrsen ble inspirert til å skrive saken siden det er noe de brenner for og virkelig står for.

– Det er nå i 10.-klasse vi legger merke til presset på skolen, både fra lærerne og siden det nærmer seg eksamen. I tillegg til at det er nå alt teller, svarer de. Arbeidsprosessen tok litt tid, siden de brenner så mye for det og dermed ville få saken så bra som mulig. Målet var jo å få oppmerksomhet fra lærere, rektor, journalister og voksne generelt, sier Halvorsen. Når vi begynte å skrive måtte vi finne de beste argumentene og få fram budskapet vårt på en best mulig måte og vekke oppmerksomhet hos lærere og hos de voksne, fortsetter Dahle.

Ørjan Hjelmervik, lærer ved Håvåsen skole sier at denne saken er veldig viktig, det er viktig at elevene blir hørt.

ørjan

– Jeg er veldig enig i at det for eksempel er mange norskvurderinger generelt gjennom et år pluss eksamener, og da blir det mange vurderinger i kun det ene faget. Samtidig er det viktig å huske på at det er viktig at hver enkelt elev har en vurdering i alle fag, slik at de forskjellige faglærerne kan sette en karakter på eleven. Det kan være en debatt om man skal ha karakter i alle fag, for det blir mye i det lange løpet, og gym, musikk og kunst og håndverk kan jo ofte krasje med de litt større fagene som for eksempel norsk og matte nevner Ørjan. Det er jo noen som liker å bli vurdert for å se om de har lært noe, men det kunne vært nyttig med en annen metode av og til for å se om elevene har lært noe, uten en vurdering med karakter en til seks. Det er selvfølgelig viktig å kunne måle om man har lært noe, det er derfor dere går på skolen, sier Hjelmervik

Terje Sørhaug Landro sier at saken er spennende og at det er kjekt at det er elever som tar denne saken opp.

Terje

– Jeg er til dels enig med elevens konklusjon, men ikke helt. Lærerne har diskutert temaet mye på teammøter nevner Terje, og innrømmer at de kan bli flinkere til å variere hvordan de vurderer elevene, gjerne mer som en muntlig form istedenfor og å ha så mye skriftlige prøver og vurderinger. Derfor mener Terje at dette er en viktig sak.

 

 

 

 

Martine Thuestad mener at det er mange vurderinger på skolen, men at det handler om å legge det til rette i timene så elevene slipper å sitte så mye med arbeidet hjemme.

Sigurd&martine

– Dette krever da selvsagt at elevene er effektive i timene og får gjort så mye som mulig. Det tilsvarer jo mindre arbeid hjemme,dette sier Martine og får samtykkende nikk fra kollega Sigurd Kaldestad Tornli.

Han legger også på at stoffet blir mye gjennomgått på skolen, det elevene skal ha prøve i. Begge sier seg enig, men til en viss grad. Sigurd sier at de vurderer elevene for å se om de har lært noe av stoffet, og dette er de nødt til å sette en karakter på. Det er lite nødvendig hvis de bare pugger for å så glemme det kort tid etterpå.

Vi personlig mener at saken var veldig bra, og at den er relevant. Vi er selv ungdommer på 10.-trinn, og kan kjenne på at det av og til knyter seg opp med prøver, hel og halvdagsprøver, i tillegg til at vi har vi eksamener. Selv om vi synes det blir mye arbeid, er vi også enige i at det er noe vi må gjennom. Vi må ha karaktergrunnlag i alle fag, og det krever at vi må ha prøver i hvert av disse fagene. Men slik som noen av lærerne nevnte: en mellom grense, slik at vi ikke trenger karakter i alt, men at vi fortsatt blir vurdert, kan være fint.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s