Nyheter

Bare ti minutter til da!

Å våkne opp om morgenen i tenårene er et svært oppstyr. Hver kveld sier du kanskje; «Jeg skal våkne tidligere i morgen», men du ender opp med å kaste deg rundt og ikke klare å sove i det hele tatt. Neste morgen, når en av foreldrene dine braser inn for å vekke deg, er kroppen din enda for tung til å våkne opp. «Bare 10 minutter til, da!»

Skrevet av: Amalie Kristin Nødset

Men det er ikke helt din feil heller. Selvfølgelig, du blir vel stadig fortalt av foreldrene dine at «du burde legge deg tidligere», men hallo, det er jo ikke så lett å bare legge hodet ned på puta og sovne? Ungdommer er vist til å trenge mer en 8 timer søvn, vi kan trenge opp til 9-11 timer søvn hver natt! For å få 10 timers søvn må du jo legge deg klokka 9, og la oss være ærlige her, ingen sovner klokka 9 om kvelden på en vanlig dag. Studier har også vist at fleste ungdommer klarer ikke sovne før minst klokka 11, og der ryker jo 9-11 timers søvnen din, visst. Når foreldre og voksne går rundt og pirker på at du har så store blå ringer under øynene, kan du ikke akkurat si at du ikke klarer å sovne heller. De forventer jo at du skal kunne klare å sovne på null komma niks.

Men vi har jo også dem som ødelegger søvnsirkelen sin bevisst med å sjekke sosiale medier halve natten eller å se på Youtube, Netflix eller Viaplay. «Jeg lover jeg skal legge meg etter neste video», eller «jeg skal bare lese 5 innlegg til, så skal jeg sove». Hallo! Legg vekk mobilen, vær så snill da! De sier jo at hver dårlig natt tar bort 1 minutt av livet ditt. Noen prøver kanskje å skjule søvnmerker med tung kosmetikk, mens noen andre gir kanskje skitten i det. Foreldre til disse typene hjelper jo ikke svært heller, jeg mener, merker dere ikke at sønnen/datteren deres ler av «ingenting» på rommet sitt når de liksom skal sove? Eller kanskje hører du en svak klikkelyd derfra. «De sover helt sikkert». Alle er jo selvfølgelig ikke som det, men det er noen få som er det.

Og, hei. Jeg vet at det virker som en god ide å trykke på slumre noen ganger, men det hjelper virkelig ikke. For å få god søvn må du være i dyp søvn, som begynner 90 minutter etter du har sovnet, uforstyrret. Så å sove bare litt til før alarmen ringer for andre gang, gjør det bare verre. Du bør stå opp med en gang du våkner for å holde deg bedre våken.

Skoler i USA har vært interessert i dette temaet en stund nå. For eksempel en skole på Rhode Island i USA forskjøvet skolestart en halvtime. Bare den halvtimen gjorde at karakterene til elevene ble bedre, de var mer aktive i timene og dobbelt så mange fikk spist frokost om morgenen. Siden alt ble så mye mer forbedret, holdt de den nye skoletiden permanent. Så hva betyr det for oss da? Hvorfor kan ikke vi også gjøre noe sånt?

Det er allerede noen som forsker på det i Norge også. Og resultatet var ikke svært ulikt som studiene i USA sine resultat. Folk som er imot senere skolestart argumenterer om at «vi kommer bare til å legge oss senere». Snakk om å stole på ungdommen da. Så vi skal ikke engang prøve på grunn av det? Er ikke søvnen vår viktig nok til å prøve?

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s