Nyheter

Velger jeg rett vei?

Hva skal jeg bli når jeg blir stor? Hvilken skole må jeg velge for å bli det jeg vil bli? Hvordan vet jeg at jeg har valgt riktig? Er det mulig å ombestemme seg? Dette er noen av spørsmålene man må ta stilling til når det nærmer seg slutten av ungdomsskolen.

Skrevet av: Katrine Grønås Kongshavn

Da jeg var liten lærte jeg en venninne av mamma å flette, og det fikk jeg ros for. «Du er kjempe flink til å lære ting bort, Katrine. Du bør bli lærer!» Det tenkte jeg mye på. Jeg elsket å lære vekk ting, og synes det var kjempe gøy å se når de fikk det til. Og da tanken på å bli lærer hadde gått rundt i tankene mine en stund var jeg fast bestemt på at det var det jeg skulle bli. Jeg skulle bli lærer.

one way

Etter mange år med en drøm om å bli lærer, begynte den drømmen å visne mer og mer. Jeg var ikke like motivert til å bli lærer lengre, og stadig nye ideer om jobber dukket opp. Jeg har alltid likt å pynte, og har alltid vært interessert i sminke og mote, så den neste drømmen min ble frisør, så ble det designer, stylist og så arkitekt. Selv om jeg hadde tro på at jeg skulle bli arkitekt fant jeg ut at jeg ville ikke det likevel. Når du jobber som arkitekt jobber du også med mye matte. Jeg liker ikke matte, og hvorfor skulle jeg ha en jobb som jeg halvveis hatet? Så var det en stund jeg faktisk ikke hadde noen ide om hva jeg skulle jobbe som, jeg visste ikke hva jeg brant for og hva jeg ville holde på med resten av livet.

Så skulle jeg begynne på Håvåsen, og jeg skulle ta mitt første, store valg: hvilke fremmedspråk jeg skulle ha. Jeg husker det var mye prat om fremmedspråk i 7. klasse, og jeg kunne enten velge fransk, spansk eller tysk. Alle i familien min hadde hatt tysk, så jeg ville jo på en måte ikke bryte en familietradisjon, og samtidig var det mange i klassen som skulle ta tysk. Så  kom Bente, Håvåsen´s rådgiver og en annen lærer på besøk til Rossabø skole. De holdt et foredrag om de forskjellige språkene man kunne velge, og etter foredraget hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle velge fransk. Derimot så hadde jeg hørt at fransk var et veldig vanskelig språk, og at tysk var mye lettere. Samtidig som jeg tenkte å velge fransk så tenkte jeg også på tysk. Jeg hadde så mange familiemedlemmer som hadde hatt tysk, så det kunne jo være til hjelp hvis tysken ble litt vanskelig. Og burde jeg bryte en tradisjon i familien? Skulle jeg skille meg litt ut med å velge fransk? Det strømmet mange tanker i hodet mitt på den tiden, men jeg valgte å ta det språket jeg hadde mest lyst å lære meg. Da jeg skulle søke i 7. klasse valgte jeg fransk på 1.plass og tysk kom nederst. Lista mi ble helt annerledes enn det jeg hadde sett for meg et år tidligere.

Nå går jeg i 10 klasse, og har fransk hver tirsdag og fredag. Jeg har en kjempegod lærer som jeg lærer kjempemye av, og jeg synes fransk er kjempegøy. Det var heller ikke så mye vanskeligere enn hva jeg trodde. Så har jeg fått meg en kjempegod venninne i franskklassen, som jeg kanskje ikke hadde blitt så godt kjent med hvis jeg ikke hadde valgt fransk. Jeg er veldig lettet over at jeg valgte fransk, og jeg angrer ikke.

Gjennom de tre årene jeg har gått på Håvåsen har vi alltid valgt et valgfag hvert år. I 8. klasse valgte jeg valgfaget «Produksjoner av varer og tjenester», der vi laget mat til Håvåsen sin kantine. Det var kjekt, men jeg er ikke så glad i å lage mat. Da jeg begynte i 9. klasse var jeg ikke så ivrig på å velge det samme valgfaget som jeg gjorde i 8. klasse. Jeg er ganske glad i sport, så jeg valgte da valgfaget «Aktivitet og helse». Jeg synes det var ganske kjekt men likte meg ikke så godt der, så da det første halvåret i 9 klasse var over byttet jeg til «Design og redesign». Jeg liker kunst, design og slikt men det valgfaget var heller ikke noe for meg. Så begynte jeg i 10 klasse og jeg skulle velge valgfag for siste gang. De fleste vennene mine skulle ta Teknologi i Praksis eller Design og Redesign, men samtidig ønsket jeg ikke å velge noen av dem. Media og Informasjon virket kjekt, så jeg endte opp med å velge det. Det viste seg å være kjekkere enn hva jeg forventet og jeg trivdes godt. Valgfaget skapte en veldig stor interesse innen media, så jeg begynte å tenke på å bli journalist.

Som mange andre ungdommer vet jeg litt om hvordan det er å være deprimert. Jeg vet om andre som har hatt det mye verre enn hva jeg hadde det, men i den perioden jeg slet ville jeg ikke at andre skulle ha det så vondt som jeg hadde det. På grunn av det ønsket jeg å hjelpe  ungdommer som sliter psykisk, og hjelpe de slik at de kan bli friske. Så da ville jeg bli psykolog, samtidig som jeg tenkte å bli journalist.

Oktober 2015 var jeg på Vgs- dager. Skeisvang var den skolen jeg håpte mest på å få besøke, men jeg måtte besøke Vardafjell i stedet. Som jeg har nevnt før, Skeisvang har alltid vært drømmen men da jeg besøkte Vardafjell forandret jeg mening. Vardafjell var kjempebra, og det virket som om det var et ganske bra miljø. I tillegg var det mye nærmere enn hva Skeisvang var. Jeg hadde bestemt meg for Vardafjell, og jeg var helt sikker. Helt til februar visste jeg at jeg skulle på Vardafjell, men rett før fristen på å søke videregående kom Skeisvang opp i tankene igjen. Det gikk mange tanker oppe i hodet mitt. Skeisvang eller Vardafjell? Vardafjell eller Skeisvang? Da fristen var ute, den 1. mars, hadde jeg søkt Vardafjell allmenn. Jeg tenkte fortsatt på om jeg hadde tatt rett valg, og jeg tror jeg har gjort det. Samtidig så er jeg ganske redd for at jeg tok feil valg og at jeg ikke vil trives.

Akkurat nå er jeg ganske spent på hvilke skole jeg kommer på etter sommeren, men jeg er enda mer spent på eksamen. Jeg er redd for at jeg kommer opp i feil fag i skriflig og muntlig, og kanskje vil gjøre det dårlig. Det er litt skummelt å tenke på, for jeg vet ikke hvilke fag jeg kommer opp i. I tillegg er det nesten bare 2 måneder igjen, og det er ganske nærme. Jeg er redd for at hvis jeg gjør det dårlig på eksamen så vil det ødelegge for meg, med tanke på hvor jeg kommer på videregående. Men jeg får bare håpe på det beste.

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s