Nyheter

Vi vurderes i hjel!

Ungdomsskoleelever blir vurdert i gjennomsnitt to ganger i uken gjennom et helt semester. På et år er det 190 skoledager, i løpet av disse dagene vurderes vi minst 50 ganger. Er dette virkelig nødvendig?

Skrevet av: Maria Halvorsen og Celine Dahle

 

MENINGER: 10.-klassinger har utrolig mange vurderinger i løpet av et semester. Man skal minst ha to vurderinger i hvert fag, om ikke flere. De vil bli vurdert i alt fra om de kan regne med x og y i matte, til om de kan stå på hodet i gymmen. Alle lærere vil at elevene skal prestere sitt beste, men det de ikke tenker på er at de har 12 andre lærere som forventer det samme. I norsk vurderes du opp til 8 ganger, og det bare i ett fag.

vurdering

Elevene skal ha omtrent 29 vurderinger på 107 skoledager, og dette er noe de må sitte mye med både etter skolen og i helgene. Timene vi får på skolen er aldri nok til å bli ferdig med en innlevering, eller med å øve til en prøve. Lærerne sier stadig at elevene klager og syter uansett hva de må gjøre, men det samme gjør de hvis de må rette prøver i helgene. De sier at helg er helg, og da skal de kose seg med familie og venner, men vi må derimot jobbe med presentasjoner og innleveringer i hytt og gevær.

 

Det er ett fåtall lærere som faktisk forstår hva de må slite med i løpet av tre år på ungdomskolen, men de velger heller å mase om hvor mye verre det blir på videregående. Vi kan jo ikke skylde alt på lærerne, det er jo ikke de som lager alle reglene rundt alle disse vurderingene. Men det kunne gått fint an å være litt mer forståelsesfulle, og ikke bare dele ut lekser for syns skyld.

 

Før man går ut av ungdomsskolen er det selvfølgelig ikke nok med 29 vurderinger i et semester, det vil selvfølgelig bli toppet med eksamen. Det er både muntlig og skriftlig eksamen, og her får du bare en sjanse til å vise hva du er god for. Alle de tre årene på ungdomskolen leder opp mot eksamen, der du trekker et tema som du skal kunne utenat. Det tema kan være noe du lærte i 8-klasse, men som du skal presentere i 10-ende.

 

 

La oss si du er en elev som kom opp i naturfag, og trekker temaet lys og syn. Du har vært en 5-er elev gjennom hele ungdomskolen, men du driter deg loddrett ut en gang, og ender opp med 3-er i naturfag på vitnemålet. Er det ingen som ser hvor urettferdig og unødvendig dette egentlig er? Hva er poenget med muntlig og skriftlig eksamen, når de allerede har opp mot 30 vurderinger på en elev i løpet av ett semester?

 

Når du flytter ut må du plutselig klare deg selv, betale dine egne regninger og vaske klær, som er noe du virkelig ikke lærer på skolen. Men for guds skyld, vi vet jo alle hvor mange elektroner det finnes i et oksygenatom. Hører ikke utdanningsdirektoratet hvor tåpelig dette er i praksis? Hva skjedde med at skolen skulle legge et godt grunnlag for elevenes framtid, når ting de faktisk får brukt for, ikke engang blir tatt opp på skolebenken.

 

Vi kan ikke skylde alt på lærerne heller, det er jo ikke de som bestemmer hvordan skole systemet fungerer. Men hva skal til for at det blir bedre? Et forslag er jo at man vurderes gjennom hvordan man jobber i timene. De som er mest muntlig aktive i timene og alltid rekker opp hånden og virkelig vil lære, er ikke alltid de som presterer like godt på papir eller muntlig på en presentasjon.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s