Nyheter

Håvåsen-elever på yrkesmesse

Hele 10ende trinn fra Håvåsen  var på yrkesmessen den 19. januar.  Der fikk elever besøke ulike ”bransjeverdener” som de selv måtte ønske bedre kjennskap til. Til sammen er det 10 ulike verdener. Yrkesmessen foregikk Tysvær i Sysco Arena. Der møttes mange forskjellige ungdommer og voksne, og de fremmøtte elevene fikk litt informasjon eller svar på spørsmål de lurte på angående valgmuligheter til videre utdanning.

Saken er skrevet av Jeanett Steinsland og Emilia Pinar.

Vi intervjuet Ronny Sætre, rådgiver ved Haugalandet – arbeidsliv, der vi fikk svar på noen spørsmål angående yrkesmessen.

yrkesmesse

– Hva er yrkesmessen, og hva går den egentlig ut på?

– Yrkesmessen er for 10ende-klassinger, her i hele vår region. Nesten 1500 skoleelever skal besøke arrangementet i løpet av to dager. Det vi ønsker med dette er å vise den store bredden som er av lokale bedrifter. Vi har mange bedrifter i vår region som er verdensledende. De som går i 10ende klasse har mulighet til å møte mye av denne bredden gjennom dette arrangementet og mange av disse lokale bedriftene for å se at det finnes mange spennende jobber i vårt området.

 

– Hva får vi eventuelt informasjon om gjennom arrangementet?

– Yrkesmessen, den er delt inn i ti bransjeverdener. Da får man informasjon om de ulike bransjene, også får vi møte de ulike bedriftene som hører til bransjene. Da kan man for eksempel innen industri og teknologi få møte en ni, ti bedrifter som er der og spørre om ting dere eventuelt må lure på. For eksempel hva som trengs for å jobbe der, hvor mange som jobber der, hva de er gode på og om det har vært en utvikling gjennom de siste ti årene for eksempel.

 

– Er det nyttig for oss når vi skal søke videregående skole?

– Ja det kan hende, hvis du for eksempel går i den bransjeverdenen som kalles ”sikkerhet og lov”, og hvis en tenker på å bli politi eller advokat, så kan du spørre de som har dette om ting du måtte lure på. Kanskje du da får svar på ting du ikke visste fra før, eller om du måtte endre mening angående valg av videregående skole og linje. Kanskje du finner ut at du ikke vil gå på den linjen eller skolen du hadde tenkt, eller finner ett nytt yrke som du gjerne kunne tenke deg.

 

– Hvor lenge varer arrangementet, og er det tillatt for alle?

– Når det er på dagtid, så er det 10ende klasse som har omtrent to timer der, hvor de får besøke de ulike bransjeverdenene som de selv har valgt. På slutten er det fritt og du kan selv velge hvor du vil gå. Enten om du vil besøke en helt ny bransjeverden, eller gå tilbake på en du har vært på hvis du måtte lure på noe mer.

De som går på kveldstid derimot, de kan gå akkurat hvor de vil og det er helt fritt.

 

– Koster det noe å arrangere yrkesmessen?

– Ja det koster en del å arrangere et slikt arrangement. Det er veldig mange ting som skal på plass, blant annet masse logistikk, det vil si at det nesten er 1500 elever som skal frem og tilbake med buss, og det koster en del. Det koster også mye penger å låne de veggene som er satt opp til de forskjellige bransjeverdene, de koster å låne hallen,  det koster penger med de foredragsrollene som er opp til kveldsarrangementet. Så alt i alt koster det ganske mye penger å arrangere, samtidig som det er ganske nyttig og kjekt å arrangere, smiler Ronny.

 

– Hvor lenge har yrkesmessen vært?

– Den har vært arrangert i Sysco Arena omtrent seks ganger nå, men før dette så var det i Karmøyhallen. Der har arrangementet vært i veldig mange år, sikkert rundt 25-30 år.

– Yrkesmessen er et veldig godt tilbud for dere som går i 10ende klasse, i og med at dere har vært på VGS-dager to ganger, i tillegg til at dere har et fag som heter utdanningsvalg. Også har dere jo vært på jobbdager og da får dere møte noen bedrifter, slik at dere kan velge noe som du selv vil når dere skal søke i mars. Det kan jo hende at dere kommer over noen å snakke med, slik at dere bestemmer dere for å velge akkurat det yrket, forteller Ronny.

 

 

Yrkesmessen er delt i to, der det finnes et arrangement for oss elever på 10ende trinn på dagtid, og et arrangement som er tillatt for alle på kveldstid.

Det er blant annet en bransjeverden som kalles videregående opplæring, der det finnes  seks eller sju utstillere. Blant annet Gan som er en båt, Tryggheim, Tveit, Etne, Rogaland fylkeskommune og Haugesund Toppidretts Gymnas står klar til å snakke og gi informasjon om hva de har å tilby.

En annen bransjeverden vi selv synes var spennende, var ”undervisning, helse og omsorg”. Der får du besøke Helse Fonna, alle sykehusene i Rogaland,  og mange sykepleiere og ambulansesjåfører. I tillegg til at helse og omsorg på videregående skole kan gi deg informasjon om det de har å tilby, hvilken vei du kan ta for å bli evt. sykepleier eller barne-og-ungdomsarbeider.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s