Nyheter

530 nyfødte barn dør hver dag

Hver dag dør 530 nyfødte barn i Pakistan. Mange av mødrene dør også. Grunnen til dette er underernæring, som dreper 194 000 barn før de er en måned gammel. Rundt en av fire blir født med lav fødselsvekt. Og over halvparten av pakistanske kvinner veier mindre enn 45 kilo.

Skrevet av: Sigrid Kvinnsland

Dette er en av de glemte krisene i verden, og elevene i valgfaget ‘’innsats for andre’’ har fått i oppgave å gjøre folk oppmerksomme på forskjellige glemte kriser i verden.

pakistan

‘’Innsats for andre’’ har jobbet med mange organisasjoner som for eksempel Amnesty International. Nå har de jobbet med en oppgave sammen med Leger ute grenser. De skal informere folk om glemte kriser. De har fått 10 glemte kriser de kan velge mellom og de tre elevene Hanne, Elise og Emma i tiende klasse har valgt krisen ‘’530 nyfødte barn i Pakistan dør hver dag’’.

 

Det er mange grunner til at så mange nyfødte barn i Pakistan dør hver eneste dag. En grunn er at mødrene må gå flere timer for å komme til et helsesenter. Landsdelen Balutsjistan er rammet av konflikt og naturkatastrofer, og vintrene er harde. Alt dette gjør reisen til klinikken vanskeligere og hardere. Kvinner får heller ikke reise uten å ha følge av en mannlig slektning. Men når mennene er ute og jobber og kvinnene er hjemme får de ikke oppsøkt kvalifisert hjelp når de skal føde.

Pakistan2

Leger uten grenser tilbyr svangerskapsoppfølging i deler av Pakistan, men allikevel føder halvparten av kvinnene uten kvalifisert hjelp. Grunnen er fordi gravide kvinner slutter å komme etter første konsultasjon. Kvinner føder som oftest hjemme, der de får hjelp av familie og naboer. Mange bruker også billig medisin slik at fødselen skal gå fortere. Om denne medisinen blir brukt på feil måte eller settes inn feil kan det føre til livsfarlige komplikasjoner for mor og barn. Nyfødte barn slutter å puste, og mange barn dør. Leger uten grenser tilbyr helsehjelp til kvinner og barn rundt om i Pakistan. De har jobbet i Pakistan siden 1986 og tok i mot 25 200 barn i 2014.

Elevene Elise, Hanne og Emma prøver å hjelpe Leger uten grenser. De har for eksempel en instagramkonto som du kan følge. Den heter @hjelpbarniPakistan. Med denne instagramkontoen prøver de å vekke folkets oppmerksomhet. De har også hatt en liten aksjon på plantasjen i Spannaveien der de samlet inn penger til Leger uten grenser. De solgte boller, kaffe og lodd.  Dette var ikke en del av oppgaven de fikk, men ville gjøre noe mer for å hjelpe disse kvinnene i nød.

Det er bra at disse elevene gjør noe bra for disse menneskene i nød. De trenger all den hjelpen de kan få, og denne krisen er det ikke mange som er oppmerksom på.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s