Nyheter

Veien videre

Snart er det tid for å søke til videregående skoler. Det er fortsatt mange som ikke har bestemt seg for hva de vil. Noen står kanskje mellom to valg, eller har ikke peiling i det hele tatt. Om du er 8., 9. eller 10. klassing, kommer jo alle en eller annen gang til et punkt hvor man må bestemme seg. Nå skal du få et innblikk i hvilke veier du kan ta.

Skrevet av: Emilie Mæland

utv

Studiespesialisering

Er du interessert i matematikk, fysikk og kjemi? Da kan du ta veien til realfag. Her får du spesiell studiekompetanse, noe du må ha for å kunne bli lege, veterinær, tannlege og ingeniør. Eller er du kanskje mer interessert i historie, økonomi eller rettslære? Da kan du velge språk, samfunnsfag og økonomifag. Da får du generell studiekopetanse, noe du må ha hvis du for eksempel vil bli journalist, advokat eller siviløkonom. Etter å ha tatt studiespesialisering kan du studere videre på høyskole eller universitet.

Skoler som har studiespesialisering: Skeisvang, Vardafjell og HTG

IB og Media                                                                                                                                  

Liker du veldig godt engelsk eller planlegger du å studere i utlandet? Vardafjell videregående skole har en linje som heter IB (International Bacculate), og her får du fordypning i engelsk 26 timer i uka på vg2 og vg3. Om du velger IB er det enklere å komme inn på universiteter i utlandet. På IB-linja kan du få både spesiell og generell studiekompetanse.  Vardafjell har også en linje som heter medier og kommunikasjon. Og passer perfekt for deg som er kreativ, liker å ta bilder eller lage videoer. Velger du media, får du generell studiekompetanse og videre har du mange muligheter for utdanning innen dette. Her får du virkelig brukt kreativiteten din.

Skoler som har IB og Media: Vardafjell videregående skole

MDD – musikk, dans, drama                                                                                                                                          Spiller du et instrument, liker du å synge eller danse, eller har du et skuespillertalent? Da er musikk, dans og drama kanskje tingen for deg. På MDD får du generell studiekompetanse, men det er også mulighet for spesiell studiekompetanse Alt avhenig av hva du velger.

Skoler som har MDD: Skeisvang

Toppidrett med studiespesialisering                                                                               

Holder du på med en idrett og liker å være i aktivitet? På privatskolen HTG kan du forbedre og utvikle deg i nettopp din idrett, men du kan også velge basistrening som er alt fra styrke, utholdenhet og skadeforebygging. Også på  Kopervik videregående skole kan du få toppidrett. Skolen har også to andre idrettsfag, nemlig friluftsliv og breddeidrett. På begge skolene kan du få generell og spesiell studiekompetanse.

Skoler som har idrett og studiespesialisering: HTG og Kopervik

Yrkesfag                                                                                                                                        

Vil du jobbe med mat, helse eller er du kanskje interessert i teknologi? Alt dette kan du velge mellom på Karmsund videregående skole. Du kan også velge mellom maritim fagskole og elektrofag. Det er mange muligheter for deg som ikke vil sitte på et kontor i framtiden, men vil jobbe praktisk og samarbeide med andre.                                           Haugaland videregående skole har også tip (teknikk og industriell produksjon)  og helse, men her kan du også velge mellom bygg og anlegg, design og håndtverk, service og samferdsel og studiespesialisering med formgvingsfag.

Skoler som har yrkesfag: Karmsund og Haugaland

Det er mange muligheter der ute og mange veier du kan ta for å komme dit. Så ta det med ro, oppgaven din er bare å velge det du er interessert i. For det er bare du som kan ta det valget. Om du har en drøm, følg den. Plutselig er du direktør for et stort firma, advokat, designer, sivilingeniør eller lege.

Av Emilie Mæland

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s