Sport

Hvor ofte ser ungdom på TV?

Norske barn har i dag stor tilgang på ulike medieplattformer. Så godt som samtlige hjem har tv-er, datamaskiner, ulike spillkonsoller, og i økende grad har vi smarttelefoner og nettbrett. De digitale mediene byr selvsagt på mye læring og positivt innhold for barn. Men med så mange skjermer og mye skjerminnhold tilgjengelig døgnet rundt kan det medføre at barn bruker veldig mye tid foran skjermen, og det er gjengs oppfatning at skjermtiden bør reguleres – av flere ulike årsaker. Men hva er passe tid? Foreldre har ulike meninger.

Skrevet av: Simen Hjelmervik

toomuchtv

Jeg gjorde noen intervjuer med 9ende klassinger.

Magnus, 9f

Jeg ser på tv ca 2 ganger i uka. Jeg ser oftest idol, the simpsons og family guy

Fredrik, 9a

Jeg ser på tv 3 ganger i uka, sier han enda mer uinteressert enn Magnus. Han sier at han ser ofte på kanalen MAX. I tillegg sier han at han liker Family Guy, How I met your mother.

Camilla, 9c

Den første jeg anser som ærlig. Hu sa at hun så på tv 1-2 timer til dagen.  Som jeg tenkte så de fleste jentene på netflix, og hun var intet unntak. Hun så på Vampire Diares og Teen Wolf, som jenter flest, i tillegg til at hun så på Modern Family.

Maria, 9c

Hun også sa at hun ser på tv 1-2 timer per dag, og at hun også så mye på Netflix.  Hun og så på typiske jenteserier som One Tree Hill. Hun så også på ridesport

Rose, 9c

Hun ser også 1-2 t hver dag, hun så på mange Netflix-serier, (som alle jentene jeg intervjuet omtrent), i tillegg til Two and a Half Men

Emilia, 9a

Hun var vært fall ærlig, hun sa at hun så på tv 5t omtrent til dagen. Hun sa at hun liker å ligge i senga å se på netflix.  Akkurat nå holdt hun på med seriene kyle xy og The walking dead.

Eryk, 9b

Han sa at han ser på tv hver dag, og han ser 2-4 timer når han ser på tv. Han sier at han ser på de to seriene The Walking Dead og Orange is The New Black

De siste årene har TV forandret se dramatisk. Det har blitt langt flere kanaler, og de har også kommet på nettbrett. I tillegg har det kommet nettbaserte streamingkanaler slik som netflix og viaplay. Dette er hovedgrunnen til at mange unge sitter hjemme alene hele søndagen og ser på serier. Psykolog Kjellaug Tonheim Tønnesen har tidligere uttalt i media at barn og unge ikke burde sitte foran en skjerm mer enn 20 timer per uke.   – Det finnes flere lærerike, pedagogiske så vel som underholdende spill med positivt innhold. Mange barn blir dyktige i engelsk av dataspill, eller utvikler et godt skriftlig språk gjennom strategiske spill og samarbeid på nettet, sa Tønnesen. Hun mener også at foreldre bør ta grep dersom dataspillingen blir en besettelse, hvor barna konstant tenker på spillet, eller at det går utover lekser, søvn og venner.  mener Arntzen.

– Større problemer viser seg i angst, rastløshet og irritabilitet. Men da har det gått for langt, sier psykologen.

Sosialpsykolog Willy-Tore Mørch mener at barn fra alderen 0-3 år ikke bør se tv alene. Han mener at barn fra alderen 8-12 begynner å interessere seg for tv, pc og annet med skjermer. Da kan de være fra alt fra 1-5 timer til dagen foran en skjerm.

Han sier også at ungdomsskole-elever er nærmest avhengige av å være foran en skjerm. Hans tips til foreldre er å ha avtaler å regler før de blir vandt med tv og pcer, ellers blir reaksjonen veldig negativ.

Generelt: I helger og ferier bør det selvsagt være rom for mer skjermtid. PC/TV/nettbrett bør i hovedsak være plassert i fellesrommene i hjemmene slik at man som foreldre er «tett på» barna i deres skjermtid – fordi man bryr seg om dem også når de er i det ”virtuelle rom”.

Spørsmålet var jo, hvor mye er unge foran en skjerm, og svaret er; ja vi sitter alt for mye foran en skjerm.

Kategorier:Sport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s