Nyheter

Veien til legeyrket

Ikke alle elever på ungdomsskolen har ambisjoner for hva de vil bli. Men de som har, setter gjerne høye krav til seg. Lege og ingeniør er to yrker som går mye igjen. Jakob Madsen er en av elevene som gjerne vil bli lege.

Skrevet av: Alfred Indrehus og Brage Eliassen

Vi har intervjuet noen elever ved Håvåsen skole, om yrkesvalg, og vi har pratet med rådgiver, Bente Hundsnes, om hva som kreves for og bli lege.

Jakob Madsen sier han tror gode karakter og god tålmodighet er en av faktorene som spiller inn for å bli lege. Videre sier han at han vil bli lege fordi yrket fører med god status og høy lønn.

lege

Bente Hundsnes har mye og fortelle, hun forteller blant annet om: krav, skoler, karakterer, fordeler og ulemper.

– For og bli lege må du gå tre år på studiespesialisering, du må ha matte, fysikk og kjemi, forteller Bente. Det kreves også at du fullfører 6 år på universitetsstudium, og her må du studere medisin. Snittkarakterene på de tre norske studiene du kan studere medisin på varierer fra år til år, men ligger som oftest på mellom 5,8 – 6. Skolene ligger i Bergen, Oslo og Trondheim.

Det er mange fine ting med legeyrket, som for eksempel den meget høye lønnen som i snitt ligger på 790 000 kr i året (før skatt) for en gjennomsnittlig allmennlege. Men for de fleste vil nok de negativ sidene dominere. For det første så må du virkelig legge veldig mye arbeid i hver eneste prøve fra 10. klasse og helt til du er ferdig med dine seks år på studiene. For det andre passer ikke legeyrket for alle. Det kommer ikke bare av det høye karakterkravet, men også av at du har veldig mye ansvar for folk. Du må ta avgjørelser som kan være livsviktige, eller avgjørende for andre menneskers fremtid.

Senere da vi konfronterer Jakob med karakterene som kreves for å komme inn på studiene, blir han lettere sjokkert. Han forteller videre at han fortsatt har et ønske om å bli lege, men han er ikke like optimistisk på vegne av å oppnå drømmen sin.

Håper dere fikk bedre innsikt i hvordan legeyrket er og hvordan du skal oppnå det. Neste gang skal vi fortelle om hvordan du kan bli ingeniør, og hva som kreves.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s