Nyheter

Hvorfor får ikke elevene frukt på skolen lenger?

Et nytt skoleår er i gang, elevene får ikke lenger tilbud om gratis skolefrukt i matpausen. Grunnen er at den nye regjeringen har bestemt seg for å kutte skolefrukten. De vil heller bruke pengene på noe annet som de mener er viktigere.

Skrevet av: Dani Rabie Yousef, Mathias Nappen Annaniassen  og Eirik Hagen

I denne saken har vi bestemt oss for å undersøke og finne ut hvorfor fruktordningen har blitt kuttet. Vi håper å kunne få svar på våre spørsmål, «Hvorfor får vi ikke lenger frukt på skolen?» «Kunne kommunene bestemt seg for å allikevel ha gratis skolefrukt på skolene deres, selv om politikerne helst ikke vil ha det?»

frukt

Politikerne har fra starten av dette skoleåret kuttet skolefrukten og bestemt seg for å bruke pengene på noe annet. Noen politikere sier at skolen kun har ansvaret for opplæringen til elevene, mens maten eleven får i seg, skal foresatte ha ansvaret for. Men Norge er jo et så rikt land, så hvorfor kan vi ikke da i det minste få skolefrukt? Dessuten sier politikerne at kommunene kan velge det, hvis de har en sterk interesse for det. Svaret er at de som styrer eller er i kommunen, er enig med Stortinget: «Hvorfor skal vi bruke penger på skolefrukt til elevene, når det er mye viktigere ting å bruke penger på? Dessuten, skolen skal ha ansvar for undervisning til elevene, mens foreldrene skal ha ansvaret for maten til barna sine».

Elevene kan fortsatt få skolefrukt, men på bekostning av lommeboka til elevene.

Hva sier elevene om dette?

Vi har spurt noen elever om hva de synes om fruktkuttet. Vi har snakket med David og Muhamed fra 10B:

– Det er litt dumt, trist sier en skuffet David.

– Litt skuffende, kjipt. Dette kan jo gå over helsen til de andre elevene, sier Muhamed.

Det er mange andre elever som også er misfornøyde med fruktkuttet, mens andre elever ikke har noen meninger om dette. Noen elever merker at det er renere skole uten frukt.

Ingen fruktkrig lenger

Noen ganger fikk noen elever og ansatte på skolen merke noen tilfeller av fruktsøl og fruktkrig. Ved fruktkutt blir man iallefall kvitt dette problemet, men dette kan da ikke være et argument til å kutte skolefrukta i hele Norge. Vi ser ikke lenger fruktsøl, og most frukt liggende på gangen. Dette er kanskje en positiv ting, men politikerne må skjønne at skolefrukt er sunt og et godt tilbud. Det fortsatt er mulig å få skolefrukt, men da blir det ikke gratis. Frukten må da betales av elevene selv eller elevens foresatte.

Mer usunne uvaner uten skolefrukt

frukt2

Kilde: http://kerosblogg.wordpress.com/category/annet/

Mange elever er misfornøyde med at den nye regjeringen ikke lenger vil vie penger til skolefrukt for elevene. Vi sendte derfor spørsmålet videre til skolens rektor, Øystein Viland. Han har ikke svart på våre henvendelser.

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s