Nyheter

Hvem er dagens ungdom?

Er det de som tenker på mote? De som er opptatte av å ha en vennegjeng? De som mobber eller blir mobbet? De som er kule? De som er tøffe? De som fester? De som er respektløse? De som sitter med skolearbeid hele dagen?
Dette skal vi finne ut!
Skrevet av Kamaria Hussein og Nora Elholm-Hansen

Dagens ungdom er ikke som alle tror. Det finnes alle typer ungdommer. De fleste grer alle under samme kam, og sier at det er dem som er på fest hver helg, eller de som jobber med skolearbeid hele dagen. Dette er ikke sant! Det er ungdommer som driver med sport, er mye med venner, men også de som liker å slappe av eller å se på serier.

Når noen hører at en eller flere ungdommer har gjort noe feil eller gale sier de at «sånn er samfunnet», men er det egentlig sånn samfunnet er? Et samfunn bygger seg opp på hvordan unge, voksne og eldre mennesker oppfører seg. Derfor uttrykker noen seg ved å si at «sånn er samfunnet» . Selv om det bare er en liten del av ungdommene som drikker eller ruser seg, blir de fleste sett på samme måte.  Et samfunn i en storby trenger ikke å være annerledes enn en liten by. Mye av det samme som skjer i en storby smitter over til andre byer. Det kan skje ved at noe blir en trend i et annet land, og at flere begynner å se på det som det riktige.

2000x2000ungdom

Vi intervjuet Ingeborg Storlien Krageboen (10B) og Eirin Henrikke Bjørnseth (10D) om akkurat dette.

Når Ingeborg hører ordet mote, sier hun at klær og antrekk er det som surrer rundt i hodet hennes.
Hun forteller også at hun er med i en vennegjeng, og at venner er viktig, for det er de hun er med hver dag.

Hva synes du om festing og alkohol i alderen 14-17 år?
– Jeg synes at alle har rett til å velge selv hva de har lyst til å gjøre. Det er ikke en god måte å fremstille seg selv på overfor andre. Det beste er å vente til du er 18 år, men om det ikke går utover andre så får alle selvfølgelig gjøre som de vil, sier hun.

Er du enig i at mange av dagens ungdom er respektløse? Hva tror du forårsaker dette?

– Ja, det er noen som er respektløse. Jeg skal ikke gre alle under samme kam, men jeg tror de fleste gjør det for å bygge sin egen selvtillit når de rakker ned på andre, forteller hun.

Vi spurte Eirin de samme spørsmålene. Hun som alle andre synes at mange ungdommer kan være respektløse til tider. Ikke alle, men noen påpeker hun.

– Hvorfor er det sånn at de fleste som blir mobbet eller er mobbere finner du i alderen 12-18 år?
Jeg tror det bare er ungdomsperioden. Mange prøver å trykke ned andre for og eventuelt gjøre sitt eget rykte bedre. Det er ikke en akseptabel måte å gjøre dette på for å få bedre selvtillit, mener Eirin Henrikke – så jeg er utrolig glad for å være med i en vennegjeng som backer meg opp og holder meg unna trøbbel eller uro.

Hun forteller videre at det er viktig å ha en vennegjeng i livet – da vet jeg at jeg alltid har noen å være med og at det alltid er noen der for meg hvis jeg trenger noen å snakke med.

Mange aviser og nettsider tar opp temaet: «Hvordan er eller ser en perfekt ungdom ut?» Det er det selvfølgelig ikke en fasit på. Alle ungdommer er og ser forskjellige ut. Hvem er det som da kan komme med en fasit som ikke engang finnes og prøve å lage en definisjon på dette? Det blir bare feil. Ingen på denne jordkloden har rett til å uttale seg om hvordan man burde se ut. En ungdom har sine valg, sine rettigheter og sine meninger.

I VG skriver Leon Bafondoko:
Ungdom må prestere bra på skolen, idrett, familielivet og i det sosiale livet der det handler om å bli så populær så mulig å få flest mulige likes, følgere og kommentarer. Selv om man har mange følgere og får masse likes så blir man kanskje ikke helt fornøyd fordi man lengter etter mer og blir aldri tilfreds. Den perfekte drømmekroppen blir jo et evig dilemma, når man har trent og trent blir ungdommen fremdeles ikke tilfreds fordi man lengter alltid etter mer. (Les innlegget her)

 

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s