Sport

Siste dag på skolen. «Forandret for alltid»

snop

Snop og snacks har nå blitt forbudt på skolen etter en ny regel er innført, «Det er ikke lov med godteri, snacks eller brus på skolen». Ikke alle er enige i dette og vi har blant annet snakket med rektor ved Håvåsen Ungdomsskole Øystein Viland.
Skrevet av: Ruben Kobbeltvedt

Rektor satt på kontoret sitt da vi startet intervjuet. Vi begynte med spørsmålet om hvem det var som innførte regelen. Det viste seg at det ikke bare var rektor som ville fjerne sukker fra skolen, men også foreldre og elever var enige. Samarbeidsutvalget som består av Rektor, foreldre og elevene var alle enige.

Regelen har ifølge rektor alltid vært der, men det var lovlig med snacks og sukker bare ved spesielle anledninger.  Det var rektor selv som kom opp med forslaget om en sukkerfri skole. Han syntes at sukkeret gradvis kunne forsvinne og heller bli erstattet med sunne ting som faktisk smaker godt. Samarbeidsutvalget jobber med en erstatning for søtsaker nå.

En god del av elevene mener dette er veldig urettferdig og at det sikkert bare er Håvåsen som har regelen, vi intervjuet et par av elevene for å høre hva de syntes

Jeg visste at det ikke var lov med snop på skolen, men jeg visste ikke om at elevene var enige med rektor og foreldre. Jeg har ikke så mye med dette å gjøre, men  jeg synes at elevene må få lov til å spise godteri når de vil.

–       Simon Erland 10C

Det burte være lov med snop på skolen ved spesielle anledninger, i det minste fall. Jeg visste ikke at dette var regel på skolen, jeg visste heller ikke at elevene var med på dette.

–       Thomas Norenes 8E

Det er ikke elevene direkte, men det er elevrådsformannen som er med og bestemmer regler i samarbeidsutvalget. Ingen av de jeg intervjuet visste at de selv, elevene hadde vært med på å godkjenne noe slikt. Samarbeidsutvalget består av rektor, foreldre og elevrådsformann og ikke elever direkte.

Når lover skal vedtas burde kanskje alle ha en finger med i spillet av vedtagelsen slik at det blir rettferdig, dette kalles demokrati. Elevrådsformannen burde kanskje vite hvor mye elevene hadde å si ved lovvedtaket.

Jeg fikk ordnet et intervju med Nils Fredrik som er elevrådsformann i samarbeidsutvalget der han svarer sier han kommer med ting han vil legge til under møter med samarbeidsutvalget. Han er med og bestemmer, men kanskje ikke like mye som de andre. Han sier også at det ikke er elevene som er med og bestemmer lover, men elevrådsformannen, som er valgt av elevrådsrepresentantene, som deretter er valgt av elevene.  Dette betyr at elevene nesten ikke hadde noe å si under vedtaket av snopforbudet. Elevrådsformannen selv var syk den dagen snopeforbudet ble vedtatt og varaformann Snorre Karlsen møtte opp isteden. Men jeg fikk ikke ordnet et intervju med ham.

Mange mener også at snopeforbudet er et lurt vedtak. Rektor synes det selv er skremmende hvor mye sukker som blir konsumert i disse tider. Og at det er mange gode erstatninger som er sunne og som kan bli tatt inn i skolen istedenfor sukker og snacks. Å få disse erstatningene i bruk er et av samarbeidsutvalgets neste mål. Snop vil ikke bli tillat på skolen igjen, sier rektor.

FAU (foreldre/foresatte) ser også på vedtaket som et lurt vedtak. Og tenker også at snop ikke hører til på den offentlige skolen, men heller i private hjem. Samarbeidsutvalget vil ikke elevene noe vondt ved å sette et snopeforbud men gjør det for elevenes eget beste.

Det viser seg at snopet ikke egentlig hører til på skolen. Selv om en del vil ha det slik skal ikke regelen trekkes tilbake av samarbeidsutvalget. Men erstatninger vil komme en gang frem i tiden, men hvis d er utålmodig skifter du bare skole!

Kategorier:Sport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s