Sport

Leserinnlegg: Gjør det lett å velge rett!

Ikke nedprioriter bussen – Den kan være en viktigere brikke enn det vi tror, på vegen mot et redusert utslipp og en bedre verden. Skal det bli mer attraktivt å reise kollektivt, må bussen prioriteres i trafikken, fremfor privatbilisme. Om fler hadde valgt å ta bussen, ville det ført til blant annet bedre folkehelse, mindre støy, bedre trafikksikkerhet, og sist men ikke minst, mindre luftforurensing, som da peker i riktig retning i kampen mot et økende klimagassutslipp.

Vegtrafikken står for en femtedel av Norge sitt samlet utslipp av klimagasser. Alt for mange velger bilen. Det er to hovedgrunner til det, som begge kan bli mye forbedret. For det første, er det gjerne litt krevende å finne den riktige bussen til det riktige tidspunktet. For det andre, er det dyrt! Hvis staten ønsker å friste folk til å ta denne typen kollektivtransport, må bussprisene gå dramatisk ned. Å sette ned månedskort for ungdom til 200 kroner, ville vært en god begynnelse.

Køene under rushtiden, bidrar til et stort og truende utslipp. Dette kunne blitt dempet om flere ble samlet i en buss, istedenfor å sitte i hver sin bil. Dessuten, ville køene gått fortere.  I følge statistikken til GPS-produsenten, TomTom, er Oslos morgen- og ettermiddagsrush av Europas verste. Selskapet viser til at Oslo-bilister, med en halvtimes reiserute, står i gjennomsnitt 102 timer i kø i året. Her må det skje en endring.

 

Det er ikke lett å få folk til å velge bussen framfor bilen, men det hadde vært et lettere valg om bussprisene hadde sunket en god del. Da ville flere valgt bussen, noe som er et mye bedre alternativ for miljøet og for samfunnet. Derfor krever Moss Natur og Ungdom at kommunen senker bussprisene, og gjør det lett å velge rett!

biltrafikk_reinertsen

 

 

 

 

 

Frida Oldervik 15 år, Moss Natur og Ungdom

Kategorier:Sport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s