Leserinnlegg

LESERINNLEGG: AIBEL MÅ SI OPP 230 ANSATTE.

Oljeplattformer er viktige. Både fordi de gir oss olje, og fordi det skaper flere jobbmuligheter. Så hva skjer når Aibel mister kontrakter? De mister penger, noe som gjør at Aibel må si opp 230 av sine ansatte. Dette slipper Aibel Haugesund kanskje unna med.

Etter det jeg har hørt er Aibel ansatte bekymret for at Aibel kanskje må si opp flere, fordi hvis de ikke får flere kontrakter fra plattformer må de si opp enda flere. Det høres ikke så gøy ut å få vite at noen på arbeidsplassen din kommer til å miste jobben, i hvert fall ikke når du vet at det kanskje blir deg. Men det kan hjelpe litt å vite at din arbeidsplass kanskje slipper unna.

Grunnen til at Aibel må si opp sine ansatte, er at de ikke har vunnet de kontraktene de har budt på. Disse kontraktene er kontrakter som sier at for eksempel Aibel skal få lov til å fikse og forbedre plattformer. Men i det siste har Abel tapt mange av kontraktene de har gitt tilbud på. Det er arbeidsplasser i Asia som har vunnet disse i stedet for. Dette gjør at Aibel taper penger.

Dette er ikke en stor fare i Haugesund enda, fordi de har gitt et tilbud på en kontrakt som skal avgjøres i april, og til den kontrakten trengs det mange folk. Jeg har hørt at det er litt bekymring hos noen ansatte for om de får den store kontrakten, fordi den har blitt utsatt flere ganger. De vet ikke hva som kommer til å skje før det blir endelig avgjort.

Ledelsen og de tillitsvalgte har satt opp fem kriterier som de skal bruke for å velge hvem som blir sagt opp. Disse kriteriene skal ikke inn i media enda.

Hva er Aibel?

Aibel har mer enn 5 500 medarbeidere som prosjekterer, bygger, vedlikeholder og oppgraderer produksjonsanlegg for olje- og gass. Selskapet jobber med nye og eksisterende anlegg på land og på sokkelen. Selskapet er tilstede på nær halvparten av offshoreinstallasjonene på norsk kontinentalsokkel, på tre landanlegg i Norge, og leverer tjenester til oljeselskapene; fra konseptutvikling og studier til nybygg og oppgradering- og vedlikehold av olje- og gassinstallasjoner.

Aibel har hovedkontor i Stavanger og ingeniørkontor i Asker, Bergen, Harstad, Hammerfest, Haugesund, Kristiansund og Stjørdal. Internasjonalt har selskapet et rekrutteringskontor i Danmark, ingeniørkontor i England og Singapore, og i tillegg har Aibel to store verft; ett i Haugesund, Norge (tidligere HMV) og ett i Laem Chabang, Thailand.

Aibel som varemerke og selskapsnavn er relativt nytt, men selskapet kan se tilbake på over hundre års arv og historie gjennom selskaper som National Elektro, Elektrisk Bureau (EB), Haugesund Mekaniske Verksted (HMV), ABB og Umoe. Selskapet har vært medspiller i utviklingen av olje- og gassindustrien helt siden den første oljen ble utvunnet i Nordsjøen. I dag er Aibel et selvsteding selskap som eies av investorselskapene Ferd og Herkules Capital.

Mer enn halvparten av Aibels ansatte jobber med oppgradering, vedlikehold og driftstjenester på eksisterende olje- og gassanlegg på norsk sokkel; på offshoreinstallasjoner og landanlegg. På nybyggsiden utvikler Aibel konsepter for landanlegg, flytende produksjonsinnretninger (FPSO) og bunnfaste plattformer. Selskapet leverer og utfører tjenester som inkluderer studier, prosjektstyring, prosjektering og anskaffelser til fabrikasjon og ferdig installasjon.

I august 2011 ble Aibel tildelt en kontrakt med ABB for design og bygging av en plattform, Dolwin Beta, til et stort offshore vindparkområde i Tyskland. Den skal ta imot vekselstrøm fra vindparker og konvertere til likestrøm, som blir sendt videre til land i sjøkabler. Prosjektet blir styrt fra kontoret i Haugesund, og slepes ut til Dolwin-feltet i 2014.

Aibel i Haugesund Foto: h-avis.no

Aibel i Haugesund
Foto: h-avis.no

Kategorier:Leserinnlegg, Nyheter

Merket som:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s