Nyheter

Håvåsen skole bygger skole i Liberia

For oss som bor i trygge, gode og rike Norge, er det lett å glemme folk i resten av verden. Vi går på skole hver dag, vi får behandling av leger og sykepleiere om vi blir syke og om vi trenger mat eller noe annet går vi bare i butikken og kjøper det. I Liberia har det vært borgerkrig i over 14 år, og det meste av hus og skoler er blitt helt eller delvis ødelagt. Nå skal Håvåsen sette i gang en innsamlingsaksjon der pengene går til bygging av barneskoler i Liberia.

Skrevet av Karoline Borgø

Barn lærer å skrive og lese på skolen i Liberia.

Barn lærer å skrive og lese på skolen i Liberia.

Prosjektlandet Liberia

Liberia er et relativt lite land som ligger på vestkysten av Afrika. Landet er sterkt preget av 14 år med borgerkrig, og derfor er det ikke bare på grunn av fattigdom landet mangler skolebygg, kvalifiserte lærere og undervisningsmateriell. Under halvparten av barna går ikke på skole, og det har med at omtrent 80 % av skolebygningene er helt eller delvis rasert og ødelagt. Mange av barna i Liberia har brukt flere år i krig enn på skolebenken.

I et så fattig land som Liberia er skole og utdanning nøkkelen til å oppfylle framtidsdrømmer og for å ta kontroll over eget liv. Om du ikke går på skole og får utdanning får du heller ikke jobb, og ender mest sannsynlig opp på gata, uten penger som skal forsørge deg selv og familien. For jenter kan det å ikke få gå på skole også føre til barneekteskap/tvangsekteskap, tidlig graviditet og arbeidsledighet.

Alle barn i Liberia har rett til gratis grunnskole, men det hjelper lite når fattige foreldre ikke har råd til å sende barna på skolen. Selve skolen er gratis, men utstyr som uniformer, bøker, skolemat og annet skolemateriell koster penger. Guttene blir som regel førsteprioritet om foreldrene ikke har råd til å sende alle ungene på skolen, noe som betyr at jentene blir nedprioritert. I Liberia er det heller ikke trygt for jenter å gå ute på gata, ettersom det er fare for å bli voldtatt på skoleveien.

Om prosjektet

Plan har som mål å bidra til en bærekraftig utvikling for og med barn, og mener det beste er at lokalsamfunnet er med å bidra til å gjennomføre programmene. Plans oppgave er jo først og fremst å samle inn pengene, og å sette i gang prosjektene. Skolene bygges i henhold til myndighetenes utdanningsplaner, og de jobber med å ansette lokalt ansatte som kjenner landet, språket og kulturen.

Plan skriver selv at de har beveget seg fra å være en organisasjon som bygger skoler, til å sørge for at undervisningen faktisk er en kilde til kunnskap. Plan har i samarbeid med partnere gjort en avtale om å bygge 90 skoler i Liberia, og så langt er 35 skoler ferdigstilte. En ny skole rommer rundt 300 elever. Skolene inneholder seks klasserom, kontorplasser, skolekjøkken og en enkel vannbrønn som gir rent drikkevann. I mange områder er behovet for skoler stort. Plasseringen av skolene velges ut i fra et par kriterier, blant annet hvor mange barn det bor i området og ikke minst om de går på skole fra før av. En hel skole med seks klasserom og utstyr til 300 elever koster rundt 900 000 kroner.

Egen Håvåsen-skole i Liberia?

18. juni 2014 arrangerer Håvåsen en innsamlingsaksjon hvor pengene går til Plan Norges arbeid om å bygge skoler i Liberia. Målet er å samle inn nok penger til å kunne bygge en hel skole. Om vi hadde fått samlet inn nok penger til å bygge en skole, kunne en lærer og noen utvalgte elever blitt sent ned for å se på skolen.

Det hadde vært utrolig kult om vi kunne fått vår egen skole i Liberia. Dette er et utrolig bra prosjekt som hjelper mange fattige barns liv og ikke minst fremtid. Vi som bor her i gode og rike Norge har rett i å gi penger og hjelpe de som ikke har det like godt. Det er tross alt flaks eller uflaks hvor i verden man blir født – om man blir født i fattigdom er det stor sjanse for at man lever med fattigdom hele livet om man ikke får hjelp fra oss i den vestlige delen av verden. Derfor er det viktig at vi som har «flaks» med hvor i verden vi ble født hjelper til og donerer penger til viktige saker som denne.

Lik oss på Facebook!

Prosjektet har opprettet en egen facebook-side hvor du kan donere penger og få oppdateringer om prosjektet. Vi oppfordrer alle til og like siden vår «Håvåsen skole bygger skole i Liberia» om du ikke har gjort det enda.

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s