Sport

Kroppspress blant unge

Kroppspress blant ungdom

I dagens samfunn er det fleste opptatt av hvordan de ser ut, noen mer enn andre. Ungdommer blir mer og mer opptatt av hvordan de ser ut, og føler et stadig press om å ha den perfekte kropp, eller se ut som disse såkalte skjønnhetsidealene. Hvor viktig er det egentlig å ha en såkalt «perfekt» kropp?

Skrevet av Karoline Borgø

De siste årene har det eksplodert i media og selve samfunnet rundt dette med kroppspress. Spesielt blant ungdom er det et stadig større press om å ha den perfekte kropp. Temaer som «sommerkroppen 2014» er ikke et tema du hører sjeldent. Media er kanskje verst, og det er ikke sjelden det dukker opp saker i aviser, magasiner eller på nett som handler om hvordan du kan få flat mage på ti uker eller en diett som skal hjelpe deg med å miste en kilo i uka. Er det rart ungdommer blir påvirket av dette?

kropspress

Påvirket av massemediene

I 2013 er det ikke sjelden vi kommer borti et visst press på hvordan kroppen din skal se ut. Overalt på sosiale medier finner vi bilder av syltynne, vakre, høye og «perfekte» jenter. De aller fleste ungdommer er daglig innom sosiale medier som instagram, blogger, facebook eller diverse inspirasjonssider. Også på TV får vi inn et visst press, da spesielt fra reklamer som er for sminke, klær eller andre produkter. Modellene som vises har et plettfritt, hvitt smil og et vakkert utseende, og det er klart at ungdommer, da spesielt jenter blir påvirket av disse vakre modellene. Det sender som regel ut feil signaler, for som oftest er slike reklamer retusjert, noe som gjør at utseende til modellen er forandret på og slettes ikke slik det ser ut i virkeligheten.

Ikke bare jenter som vil slanke seg

Når vi tenker på kroppspress, tenker vi ofte først og fremst på jenter, ettersom det oftest er de som er opptatt av å slanke seg, eller ofte er mest kroppsfiksert. I en undersøkelse fra 2005 hvor over 6000 ungdommer deltok, kom det frem at rundt 3 av 10 jenter prøvde å slanke seg. I undersøkelsen kom det fram at mellom 8 og 11 prosent av guttene prøvde å slanke seg, eller synes de var for tykke. Det er et langt mindre tall, men det kan bli mindre. Dog er guttene oftest opptatt av å trene og få store muskler, istedenfor å gå ned i vekt.

Ny kroppstrend, «fit is the new skinny»

Den siste tiden har det kommet en ny “trend” om hvordan samfunnet “vil” at du skal se ut. Greia er at det nå er om å gjøre å trene masse, spise sunt, og i tillegg være tynn. Dette såkalte «kroppsidealet» er uoppnåelig for de fleste, om ikke enda mer uoppnåelig enn å slanke seg og bli tynn. Det er i utgangspunktet ment til å være et sunt ideal, for både trening og et sunt kosthold er jo bra, men dette idealet er nesten gått for langt. Nå er målet for mange å bygge en muskuløs kropp, og bli så sterk, slank og muskuløs som mulig.
Mange unge jenter og gutter går i denne fella, og begynner å trene ekstremt mye, for eksempel på et treningssenter, fordi de føler det er det de må for å leve etter dette kroppsidealet. Det er ikke sunt, spesielt ikke om kroppen din ikke er vant til å trene så ofte. Mange reduserer også inntaket av mat, og dette kombinert med hard trening kan føre til alvorlige sykdommer som Anoreksi og Bulimi.

Den verste kritikeren er som regel deg selv

Når vi snakker om kroppspress, og presset om å være perfekt, tenker vi som regel på presset media gir oss, der de viser perfekte modeller med et vakkert utseende. Sannheten er at det er oftest oss selv, eller hverandre, som er den verste kritikeren. Vi legger merke til alle småfeil som ingen andre legger merke til. Du står og pirker på alt, om det er lårene dine, som ikke er like tynne som modellen på TV, eller at du har litt ”ekstra” fett på magen.

Det beste er å akseptere kroppen din som den er, for du kan ikke gjøre noe med den, samme hvor høyt du ønsker det. Ingen er skapt perfekte, og det finnes slettes ingen fasit på hvordan kroppen din skal se ut. Om du ikke er en størrelse XS – hva så? Størrelsen din har ingenting å si, og selv om det høres veldig klisjè ut, er det til syvende og sist det indre som teller.

Kategorier:Sport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s