Nyheter

Mobbing over sosiale medier

Tekst: Karoline Borgø og Karoline Boland

Mobbing på sosiale medier er noe som har kommet nå de siste årene. I denne saken skal vi begynne med å skrive om hva sosiale medier er, og hva det brukes til. Etterpå skal vi fortelle om hvorfor mobbing oppstår på akkurat slike typer medier.

Hva er sosiale medier? Sosiale medier er medier på nett der folk kan kommunisere sammen, dele bilder og videoer, kommentere, delta i diskusjoner med mer. Eksempler på sosiale medier er Facebook, Twitter, YouTube, Ask.fm, Instagram og Snapchat.
Sosiale medier er i de fleste tilfeller positivt og nyttig. Du kan kommunisere med andre, og møte nye folk. Du kan også lære av andre, og diskutere saker som interesserer deg.
På den andre siden, så er det også mange ulemper med sosiale medier. Ting som kan skje er at du kan få frekke eller krenkende kommentarer, gjerne anonymt. Det kan virke sårende, og en negativ kommentar setter seg og er ikke noe du glemmer med det første.

Mobbing er vondt for den som vil utsatt for det, om det er på nett eller i virkeligheten. (Bilde: http://www.sarpsborg.com/sandbakkenskole/Skolehverdagen/Handlingsplan-mot-mobbing/)

Mobbing er vondt for den som vil utsatt for det, om det er på nett eller i virkeligheten. (Bilde: http://www.sarpsborg.com/sandbakkenskole/Skolehverdagen/Handlingsplan-mot-mobbing/)

Mobbe-appen Ask.fm

Høsten 2013 kom det et nytt sosialt medie: ask.fm. Denne siden eksploderte raskt, og svært mange ungdommer opprettet bruker her. Denne siden, som også er en app, ble utrolig populær på kort tid.  Det er et medie hvor du kan opprette en bruker, bli stilt spørsmål og stille spørsmål til andre. Du kan også velge å stille spørsmål anonymt. Dette har ført til mye stygt språk, mobbing og bruk av grove ord som aldri blir brukt i virkeligheten. Dette har ført til at ungdommer har fått stygge kommentarer, eller «spørsmål».
Mobbing på ask.fm er kanskje den verste mobbingen som foregår over nett, og mange ungdommer over hele verden har fått mange sårende og krenkende kommentarer. Det har til og med gått så langt at unge jenter og gutter har skadet seg selv, eller i få tilfeller tatt sitt eget liv.

Under her er noen eksempler på spørsmål folk har spurt om på Ask.fm. Det blir brukt veldig grovt og stygt språk, mye verre enn disse eksemplene;

«Hvorfor lever du? ingen liker deg»

«Hvorfor så stygg?»

Ask.fm er svært populært blant ungdommer, og er det nyeste innen sosiale medier og apper. (Bilde: https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/skoler/sorashogda-skole/8629/article-109200)

Ask.fm er svært populært blant ungdommer, og er det nyeste innen sosiale medier og apper. (Bilde: https://www.bergen.kommune.no/omkommunen/avdelinger/skoler/sorashogda-skole/8629/article-109200)

Hva er konsekvensene av mobbingen?

Det finnes konsekvenser for all mobbing, alt etter hvor alvorlig det er. Det er nok ikke mange ungdommer som er klar over at man kan få bot eller annen straff for å misbruke bilder/videoer eller ord. Det har hendt med flere ungdommer at de har blitt straffet av å legge ut et bilde/video (da gjerne et bilde personen som er med ikke liker) og fått bot på flere tusen kroner. Det er derfor viktig å være forsiktig med å legge ut bilder av andre folk uten deres tillatelse. Dette gjelder like mye videoer. Under har vi funnet noen nyttige tips til hvordan det er lurt å oppføre seg på nett og sosiale medier.

Nyttige nett-tips fra ung.no

  • Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg.
  • Beskytt navnet ditt, lag et kallenavn. Gi aldri ut passordet ditt.
  • Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv.
  • Spør om lov før du legger ut opplysninger eller bilder av andre.
  • Skal du møte noen du har chattet med på nett? Ta med en voksen eller en venn.
  • Blir du mobbet er det viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, en lærer eller helsesøster. Du kan også ringen Røde Kors-telefonen for barn og ungdom. Dit ringer du gratis og anonymt på 800 33 231.

Visste du at..

70 prosent av Norges barn og unge sier de har vært utsatt for mobbing på nett eller kjenner noen som har blitt det, ifølge kilder fra ung.no.

-2 av 3 foreldre vet ikke at barna deres blir mobbet på nett

Kategorier:Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s