Sport

Haugesunds yngste treningsinstruktør

Trening er en viktig del av livet til mange. Bare halvparten av dagens ungdommer oppfyller anbefalingen om en times fysisk aktivitet hver dag. Vi har intervjuet Rune Hummelsund som er sjef på aerobic treningssenter og Tiril Andrea Skeie Sætran fra 9E på Håvåsen, som er byens yngste treningsinstruktør.  De ønsker begge å motivere folk i alle aldre til å være i aktivitet og trene.

Av: Emilie Mæland og Ingeborg Storlien

 Mange ungdommer i dag er innaktive, noe som kan føre til livvstilsykdommer som overvekt, diabetes, muskel- og skjelettplager og psykiske lidelser. Dette ønsker Rune, og resten av aerobic å gjøre noe med. –Det er veldig viktig å trene, uansett om det er hjemme eller på treningssenter, sier Rune. Gruppetrening, kondisjon og styrke er aktiviteter han anbefaler for ungdommer. «Det er veldig viktig å finne noe som du liker, og som passer for deg. Funskjonelltrening er det viktigste. Da får du trent på øvelser som etterligner hverdagslige bevegelser.»

Sprek: Tiril Sætran (14). Foto: Emilie Mæland

Sprek: Tiril Sætran (14). Foto: Emilie Mæland

Både Rune og Tiril er enige om at kosthold er viktig. Hva skal du egentlig spise før og etter trening? Dette har vi spurt Rune om. –Det er viktig å spise sunn og naturlig mat laget fra bunnen av. Kjøtt, fisk og kyllig med masse grønnsaker er sunn og god mat. Bær og nøtter er også bra. Etter trening skal man unngå raske karbohydrater og mye sukker.»

Tiril, fra Håvåsen skole, er byens yngse treningsinstruktør. Hun instruerer 10-14 treningene på aerobic, og trener mye.   – Har du noen gang tabbet deg ut på jobb? «Det var en lørdag morgen, og jeg var veldig trøtt. I slutten av spinningstimen jeg instruerte skulle jeg få de andre opp å sykle og i det jeg sa opp å stå  mistet jeg mobilen i bakken. Den ble ødlagt og musikken stoppet», ler Tiril. Vi spør Tiril hva som er det beste med jobben hennes, svarer hun. – Det beste er  å se at jeg hjelper unge med å få en bedre fremtid uten sykdommer og muskelplager. Jobben min gjør meg veldig glad, smiler hun. 

Tiril har holdt på med trening på senteret siden november i fjor. Hun har alltid vært aktiv og helt siden første klasse har hun spilt fotball. I januar ble hun avhengig av crossfit og har holdt på med det siden. I vinter ble Tiril spurt om å være med i NM i vektløfting, men hun takket nei fordi det ble for travelt.  –Inspirasjonen til treningen min er å få et positivt sinn og bedre liv. Jeg ville få resultater samtidig som jeg har det gøy, forteller Tiril. Da vi spurte Tiril om dette er noe hun vil fortsette med, svarer hun tydelig.  –Jeg skal fortsette med trening til den dagen jeg ikke klarer det mer pga. alderdom!

Tunge løft: Tiril trener tre til fem ganger i uka. Foto: Emilie Mæland

Tunge løft: Tiril trener tre til fem ganger i uka.
Foto: Emilie Mæland

 

 

 

Kategorier:Sport

2 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s