Underholdning

Kvinnekuppet på Utsira

utsira

«Alt du hører er meninger, ikke fakta. Alt du ser er perspektiv, ikke sannhet»

Skrevet av: Silje M. Johannessen og Marthe Røssland

Britt-Synnøve Johansen spiller sin egen tippoldemor, Aasa Helgesen, i denne teaterforestillingen om hvordan kvinnene overtok politikken på Utsira. I 1925, altså 12 år etter at kvinnene fikk stemmerett, kapret kvinnene 11 av 12 plasser i kommunestyret på Utsira.

I de tre årene som Aasa Helgesen og resten av kvinnene styrte på Utsira, ble det bedre enn noen gang. Underskudd ble til overskudd, det ble laget ny skolevei og kirken fikk en ny ovn. Likevel ble ikke en eneste av disse kvinnene gjenvalgt.

Historien bak hva som egentlig skjedde ved kommunevalget i 1925, er full av sorte hull og mysterier. Var det en spøk fra en innflytter? Et kvinnepolitisk eksperiment? Får vi noen gang vite sannheten?

I et TV intervju i 1989, blir en av døtrene til Aasa Helgesen spurt om ikke hun var stolt av sin mor da hun ble valgt til Europas første kvinnelige ordfører. 64 år etter den historiske begivenheten, klarer ikke datteren å holde tårene tilbake når hun svarer ”Stolt? Nei, det var sånn en skam”

Mens gratulasjoner fra hele verden ble sendt til den nyvalgte ordføreren, utspant et helt eget familiedrama seg hjemme hos jordmor og åttebarnsmor Helgesen. Kvinnene som ble valgt til politikere, var nemlig ikke tilfeldige kvinner. Ei heller var de politisk aktive. Aasa Helgesen var konen til sittende ordfører. Samtlige av de andre kvinnene som ble valgt, overtok plassen i kommunestyret etter sine ektemenn. Hjemme i 11 små stuer på Utsira, satt menn som plutselig skulle passe hus og barn mens konene deres tok seg av det som til nå hadde vært deres jobb.

Vi gir den terningkast 6.

terning 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier:Underholdning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s