Underholdning

Hva er Halloween?

For satanister og hekser var Halloween en feiring av døden og starten på heksenes år. På denne tiden rundt Halloween skal kreftene fra underverdenen ha sluppet løs, og åndene blitt løslatt og sluppet fri på jordens overflate. Dagene rundt Halloween skal også ha vært den tiden på året der det var vanligst å få kontakt med ånder. Hva er Halloween nå? Artikkel skrevet av: Linn Isabel Eielsen

Illustrasjon av Linn Isabel Eielsen

Illustrasjon av Linn Isabel Eielsen

Halloween stammer fra den gamle engelske høytiden «All Hallows eve» og er en katolsk minnefest for martyrer og helgener. Bøndene la ut mat til de døde, og lagde lanterner av turnips og satte lys inni dem. I både England og Irland var det vanlig at ungdom gikk mellom gårder, iført forskjellige masker og gjorde rampestreker. De spiste også i mange tilfeller maten som bøndene hadde lagt ut til de døde.

Høytiden kom til Amerika på rundt 1600-tallet sammen med de engelske innvandrerne. I Norge ble Halloween først populært på 2000-tallet. På grunn av amerikansk påvirkning gjennom reklamer og tv-serier, så ble høytiden lagt merke til. Mange mener også at høytiden ble populær fordi bedrifter så på det som et salgs-potensiale før juletider, og begynte derfor å reklamere godt for produkter, som kostymer, spesielle godterier etc.

Mange har mislikt Halloween-feiringen, og i 2010 ble det opprettet en egen feiring som kalles «HalloVenn» Den feires blant annet av kristne menigheter. Feiringen er den samme som Halloween, bortsett i fra at de kler seg ut som vennlige ting, istedet for skumle. Når ungene går rundt i gatene sier de «knask eller klem» og ikke «knask eller knep.»

Halloween er natten før allehelgensdag, 31.oktober, og feires med at barn i alle aldre kler seg ut og går fra dør til dør. De sier «Knask eller knep», og får godteri fra folk i nabolaget. Halloween feires også blant voksne ved arrangerte utkledningsfester og maskeradeball.

Halloween forbindes også ofte med utskårne gresskar, og skrekk. Utkledningen stammer fra en gammel folketro som sa at natten til 1.november, kom alle avdøde slektinger og lette etter sine levende for å ta dem med seg i døden. Folk kledde seg derfor ut for å hindre sine døde slektninger i å gjenkjenne dem. Den sterke døds-symbolikken i feiringen, med skjeletter, spøkelser, vampyrer, monstre og andre overnaturlige skapninger, stammer fra den meksikanske allhelgensfeiringen, De dødes dag.

2 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s