Sport

1, 2, 3 SHOP!

 

Du har kanskje aldri tenkt over hvor mye tid enkelte folk bruker på hvilke klær de går med på skolen. Kanskje du bare tar den øverste genseren og buksa du ser i skapet, eller kanskje du står opp en time tidligere om morgenen for å finne klær. Noen finner til og med klærne frem dagen før også. Men hvor mye penger bruker du egentlig på klær, sko, og i jenters tilfelle sminke?

Skrevet av Kamilla og Synne

Ungdommer i dag bruker mye tid på ting som koster penger, blant annet den nye hobbyen shopping. Det har tatt helt av og de fleste ungdoms jenter er frelst av alt som har med mote, klær, sminke, sko og hår. Det koster utrolig mye penger. Gutter har også begynt å handle, men ikke i så stor grad. De er mest opptatt av aktiviteter som fotball, ski, basket, moped og mye mer. Og i tillegg så bruker ungdommer masse penger på mobil, data, filmer, cd-er, godteri, kino, mat, tegneserier, fester osv. Vi ungdommer bruker penger hvor og når som helst på nettet, i byen, på butikken, på ferie og på skolen.

Vi tror at hvis vi har de kuleste klærne, mest penger, de beste skoene, de tøffeste spillene, så går alt greit. Vi sløser bort penger på ting som vi kanskje bruker én gang, også havner det bakerst i skapet og vi glemmer det helt ut. Ungdommer påvirker foreldre til å bruke mer og mer penger på spil, klær, sko osv. Men når vi blir eldre, kommer vi til å bruke mer og mer penger, men vi må også bruke våre egne penger og skaffe dem helt selv.

Hva er egentlig penger?

Penger i seg selv er som fysiske objekt som har ingen verdi for umiddelbar overlevelse her og nå ute i naturen, men det betyr ikke at de er verdiløse. Er penger egentlig bare noen papirlapper og metallklumper? Før penger ble oppfunnet, byttet de varer. Men så skapte vi mennesker pengene og pengene har blitt et slags byttemiddel. Vi bytter f.eks. et klesplagg mot 100 kr. Eller en TV mot 6000 kr. og derfor som du ser er penger en form for bytting med andre varer.

Penger på Håvåsen

Vi har prøvd å finne ut hvor mye penger 8 klassingene på Håvåsen bruker. Vi spurte både jenter og gutter hvor mye penger de bruker sånn cirka i måneden. Vi har spurt 2 jenter og 2 gutter, her er resultatene:

Stian: 200kr

Solveig: 250kr

Stian: 50kr

Kamilla: 250kr

Det var elever på 8.trinn. Som du ser bruker jentene mer penger enn guttene, men hvis gutter først bruker penger, bruker de masse. F.eks. på et dyrt spill eller noe sånt, mens jenter bruker kanskje litt mer penger flere ganger.

Klær

 Illustrasjon: Google


Illustrasjon: Google

 

Jenter kjøper masse klær. Nesten hver gang jenter er på en butikk er det noe som blir kjøpt. Ikke bare klær, men også tilbehør, sminke, sko, osv…  Hvorfor trenger vi så mye klær egentlig? Vi trenger egentlig ikke så mye klær, men det er alltid plass til litt variering. Det er jo bare til å ha noen bukser, noen topper, noen jakker, men sånn er det egentlig ikke. Nesten alle jenter har sikkert masse klær. Av og til er det jo salg på butikker da tenker man at den toppen eller den buksen var fin og billig. Men når vi kommer til gutter, så bryr de seg ikke i det hele tatt. Vi har spurt noen gutter og vi får det samme svaret om og om igjen: Nei, jeg hater å kjøpe klær, det får mamma ta seg av…

Kategorier:Sport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s